Smažená zmrzlina

25.09.2010 09:29

Materiál:

2 vejce, 4 lžíce Solamylu, asi 250–300 ml zmrzliny, 250 g oleje nebo ztuženého tuku, 150 g kokosu (jemněji strouhaného)

Pomůcky:

malé kovové sítko, malý vyšší hrnec, polévková lžíce, miska,vidlička

Provedení:

Vejce ušleháme se škrobem pomocí vidličky. Ze zmrzliny (z mrazničky) vykrojíme lžící kus zmrzliny. Obalíme ho ve vajíčku se škrobem, v kokosu, znovu ve vajíčku a v kokosu. Tímto způsobem obalíme všechny kousky zmrzliny a dáme je na chvíli do mrazničky. Při obalování pracujeme pečlivě, aby nebyla na zmrzlině žádná místa bez těstíčka.

Do malého vyššího hrnce dáme olej nebo ztužený tuk. Kousek obalené zmrzliny položíme do malého sítka a rychle ponoříme do rozpáleného oleje. Smažíme krátce do zežloutnutí.

Smaženou zmrzlinu vyklopíme na talířek. Můžeme ozdobit šlehačkou, ovocem či čokoládou a hned podáváme.

Vysvětlení:

Zmrzlina neroztála. Obal z těstíčka tvořeného vajíčkem se škrobem a kokosem po vložení do rozpáleného tuku vytvoří tuhou vrstvu, která je tepelným izolantem.