Karamelové pěnové lízátko
Materiál:
200 g pískového cukru, 250 ml vody, vrchovatá lžička sody
Provedení:
Na pánvičku dáme cukr, nalijeme vodu a za stálého míchání ohříváme. Cukr se rozpustí, voda se pomalu odpaří. Cukr zůstane, protože má vyšší bod varu, a tak roztok zhoustne.
Mezitím rozpustíme soudu ve trošce vody.
Když začne roztok hnědnout (mění se na karamel), odtáhneme pánvičku ze sporáku a rychle do směsi nalijeme vodu se sodou a nepřestáváme míchat. Cukr se zpění.
Směs naléváme lžící na pomaštěný pečící papír a necháme zchládat. Zároveň na tuto hromádku položíme dřevěné míchátko (špejli) a lžičkou obalujeme do tvaru lízátka.
Necháme úplně vychladnout.
Bezpečnost:
Pracujeme za pomoci dospělé osoby. Horká hmota může způsobit velké popáleniny.